Teknik- och fritidsförvaltningen Säffle-Åmål

Hur gör jag med mitt matavfall när det är varmt ute?

Uppdaterad


  • Om det är möjligt, låt ditt matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i den bruna avfallspåsen.
  • Använd alltid den bruna påshållaren, och inte en vanlig sophink. Den ser till att påsen står luftigt, håller sig torr och inte går sönder. Om påsen ställs i en vanlig hink förstörs cirkulationen.
  • Lägg tidningspapper, äggkartong, hushållspapper, toapapper eller ofärgade servetter i matavfallet så torkar de upp matavfallet lite.
  • Fyll inte din påse upp till kanten, utan se till att den går att stänga till ordentligt. Det gör också att flugorna inte kommer åt att lägga ägg. 
  • Byt påsar lite oftare på sommaren, och se till att ditt matavfall hålls så torrt som det är möjligt.
  • Se till att ditt kärl står så skuggigt som möjligt. Du kan även rengöra kärlet emellanåt med såpa eller diskmedel. Du kan också spraya och tvätta kärlet med en blandning av 1 dl ättika och 9 dl vatten. 
  • För att undvika dåligt lukt från exempelvis räkskal kan du linda in det i hushållspapper. Du kan även frysa in fiskrenset och lägga det i ditt matavfallskärl dagen före tömning. 
  • På sommaren är det även bra att lägga ett tidningspapper i botten på din matavfallspåse, det suger upp eventuell fukt och förhindrar även förekomsten av flugor. Du kan också stryka lite ättika inuti kärlet för att hålla lukt och flugor borta. 
warning Created with Sketch.