Hur gör jag med mitt matavfall när det är varmt ute?
Uppdaterad
- Om det är möjligt, låt ditt matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i den bruna avfallspåsen.
- Använd alltid den bruna påshållaren, och inte en vanlig sophink. Den ser till att påsen står luftigt, håller sig torr och inte går sönder. Om påsen ställs i en vanlig hink förstörs cirkulationen.
- Lägg tidningspapper, äggkartong, hushållspapper, toapapper eller ofärgade servetter i matavfallet så torkar de upp matavfallet lite.
- Fyll inte din påse upp till kanten, utan se till att den går att stänga till ordentligt. Det gör också att flugorna inte kommer åt att lägga ägg.
- Byt påsar lite oftare på sommaren, och se till att ditt matavfall hålls så torrt som det är möjligt.
- Se till att ditt kärl står så skuggigt som möjligt. Du kan även rengöra kärlet emellanåt med såpa eller diskmedel. Du kan också spraya och tvätta kärlet med en blandning av 1 dl ättika och 9 dl vatten.
- För att undvika dåligt lukt från exempelvis räkskal kan du linda in det i hushållspapper. Du kan även frysa in fiskrenset och lägga det i ditt matavfallskärl dagen före tömning.
- På sommaren är det även bra att lägga ett tidningspapper i botten på din matavfallspåse, det suger upp eventuell fukt och förhindrar även förekomsten av flugor. Du kan också stryka lite ättika inuti kärlet för att hålla lukt och flugor borta.